Żyrandole są elementem wystroju wnętrz, który pozostaje niezmienny przez lata. Musi zatem być ładny, pasować do stylu, w jakim urządzone jest pomieszczenie, ale jednocześnie być praktyczny, a zatem dawać odpowiednią ilość światła. Dodatkowo nie powinien sprawiać problemów związanych z utrzymaniem… Żeby tak się stało, trzeba mieć świadomość tego, że żyrandole, które pięknie będą zdobiły salon, niekoniecznie sprawdzą się już w kuchni. Jednak wybór jest tak duży, że z łatwością znajdziemy perełkę, która przypadnie nam do gustu i w niezwykły sposób rozświetli naszą kuchnię.

Jeszcze niedawno żyrandole kojarzyły się tylko z pomieszczeniami takimi jak salon. Szybko zmieniająca się moda sprawiła jednak, że stały się pożądanym elementem wystroju kuchni. Wpływ na tę zmiany bez wątpienia miał też postęp techniczny, dzięki któremu dzisiejsze lampy to prawdziwe dzieła sztuki o najróżniejszych kształtach. Słowo żyrandol nabrało nowego znaczenia i nie oznacza już tego samego żyrandola, który pamiętamy z pokojów naszych dziadków.

Jakim wymaganiom musi sprostać żyrandol do kuchni?

Kuchnia to szczególne pomieszczenie – narażone na nieodzowną parę, wysoką temperaturę i zabrudzenia spowodowane różnymi pracami kulinarnymi. Dlatego nie każdy żyrandol wytrzyma tak trudne warunki. Przede wszystkim do kuchni nie możemy zamontować żyrandola z delikatnych materiałów, papieru i kryształków. Będą one bowiem bardzo trudne w utrzymaniu, a ich czyszczenie może się okazać nie lada wyzwaniem. Dlatego zamiast ryzykować i narażać się na problemy, wybierz taki żyrandol, któremu warunki panujące w kuchni są niestraszne. Do tej grupy należą żyrandole wykonane z plastiku, metalu oraz materiału imitującego ceramikę. Takie żyrandole do kuchni sprawią, że bez problemu usuniemy z nich wszelkie zabrudzenia i dzięki temu będą służyły nam przez lata. Cały czas zachwycając swoim wyglądem! Możemy je zamontować na środku sufitu kuchennego lub bezpośrednio nad stołem przy którym spożywamy posiłki, co jest gorącym trendem już od kilku sezonów.